ПИЪРСИНГ | FBM.bg – Татуировки, Пиърсинг

ПИЪРСИНГ

История

Пиърсингът е вид модификация на тялото която се състои в продупчване или рязане на човешкото тяло създавайки отвор в който могат да се поставят бижута с цел окрасяване на тялото.

Пиърсингът е част от историята на много народи и култури. Някой хора са го използвали за символизиране на власт, а други за религиозна принадлежност, някъде се е поставял за смелост, мъжество или просто за красота, като начин изразяване на самия себе си. Имало е спорове дали да се поставя пиърсинг на децата. Някой училища и работодатели забраняват показването на обеци по тялото. Въпреки това някой хора са толкова крайни със своето тяло, че дори имат рекорди на Гинес за многобройни окрашения по тялото.

След дълги години изчезване на практиката на пиърсинга, тя отново набира популярност чак към 70-те години на 20век и след това.

Пиърсингът на ушите и на носа са добре представени в исторически книжа и са били много широко разпространени. В древните Месопотамски кодекси са съдържали процедури за поставяне на пиърсинг. Пиърсинг на носа се откривал по целия свят. Модификации по устните и езика са се срещали при Африканските и Американските племена. Пиърсинг на зърната е датирал поне от Древен Рим и се е използвал от най-различни култури. Окрашения по гениталите пък са изобразени от древни Римляни. За модификациите по пъпа няма много информация.

В днешно време толкова много е наблегнато на безопасноста, че има специални инструменти за целта. Хигиената е на много високо ниво. Има много рискове от такива манипулации като могат да се образуват инфекции, алергии, циреи, а след неправилни и невнимателни операции могат да останат големи и болезнени белези. Алергична реакция може да настъпи независимо от мястото на пиърсинга. От леки сърбежи, алергията може да е и опасна за живота. Алергии могат да се получат при контакт с никел, който се включва в много от използваните обеци. Желаещите да се пробиват рискуват да попаднат в мрежите на много болести, само чрез допира на метала до кожата. Но когато всичко е професионално, с добра хиниена рисковете се свеждат до минимум. Независимо от това зарастването на различните видове пиърсинг може от по-малко от месец да достигне до повече от година-две. В днешно време пииърсингът се използва дори и като средство за задоволяване на сексуални нужди.

Видове пиърсинг:


Отиди най-горе