Говори се, че пиърсингът на ухото е най-често използваният от всички видове пиърсинг по тялото. Той обаче не се ограничава до традиционния пиърсинг на меката част на ухото, а има голямо разнообразие от възможности, когато става въпрос за ушни пиърсинги. Това включва Дейт, Индъстриъл, Конч и тн. Името на този вид пиърсинг идва от сходството между ухото(ушната мида) и черупката на раковина. Въпреки че, Конч пиърсинга се казва, че е най-общ вид пиърсинг на ухото, той най-бързо набира популярност заради своята уникалност. Известен още като Абсида всъщност представлява перфорация на хрущяла ухото с цел вмъкване на бижу. Той може да бъде вътрешен или външен конч пиърсинг, в зависимост от точното местоположение на ухото. Вътрешният се прави по средата на ухото (близо до ушния канал), а външният конч пиърсинг – на външния ушен хрущялл, т.е. в рамките на плоската равнина на хрущяла. Процедурата на двата вида пиърсинг е една и съща и затова, ако се интересувате от получаване на един от тях трябва да прочетете следващите няколко реда.

Информация и процедура

Ако сте решили да си направите Конч пиърсинг, първото нещо, което трябва да направите е да намерите професионален и известен пиърсър. Ако все още сте непълнолетен/на, ще трябва да вземете със себе си родител или настойник, за да подпише необходимите документи. Уверете се, че иглата и бижутата, които пиърсъра използва са нови или са стерилизирани добре. След като сте сигурни за тези подробности, само тогава се съгласете да се пробиете в това студио.

Когато отидете в пиърсинг студиото, ще видят дали вашите уши са подходящи за конч пиърсинг. Ако са сигурни, ще ви помогнат при избора на бижу и неговия размер. Можете също да използвате барбел на мястото на пръстен. Уверете се, че бижуто има по голяма дебелина, тъй като носенето на обеца или барбел с по-малък диаметър може да удължи процеса на зарастване. След като сте си избрали бижу и сте платили за него, процесът на пиърсинга ще започне. Ще ви питат от коя страна искате да получите своя конч пиърсинг. След това ще ви почистят зоната на пробиване с алкохол или дезинфектант. Ще отбележат мястото, където искате да се пробиете и би трябвало да поискат мнението ви за това. Ако сте доволни от избраното място, ще захванат ухото ви и ще пробият хрущяла с игла за пиърсинг. Следва вмъкването на бижуто, което сте си избрали в дупката. Вече може да се наслаждавата на новата си придобивка.

Една от причините, поради които повечето хора не си правят конч пиърсинг е, защото смятат, че е доста болезнено. Болката не е еднаква за всичко. Докато някой казват, че болката, която са преживели е прекалено силна, има други, които твърдят, че пробиването въобще не е болезнено. Въпреки това, хората, които имат този пиърсинг са на мнение, че си струва да се изтърпи болката, колкото и голяма да е тя.

Лечебен процес и грижа за пиърсинга

Най-доброто нещо относно конч пиърсинга е, че шансовете на отхвърляне или миграция е много малка, защото има достатъчно тъкани около него. Въпреки това, пиърсинга е на такова място, където може да стане лесно раздразним и по този начин, рискът от инфекция нараства. Затова е важно да се следват внимателно инструкциите, за да си осигурите бързо заздравяване.

Конч пиърсинга ще отнеме около 2-12 месеца, за да се излекува напълно. Въпреки това, първите 2 седмици са най-важни от общия лечебен период. През това време никога не трябва да докосвате пиърсинга освен за почистване. Преди почистване е задължително да измиете ръцете си с антибактериален сапун, за да се избегне всякакъв вид инфекции. Най-добрият начин за почистване на пиърсинга е чрез накисване в солена вода най-малко два пъти на ден. Може да се наложи да промените вашите пози при сън. Уверете се, че не спите върху страната, на която е направен пиърсинга. Поради тази причина, не се препоръчва да си правите конч пиърсинг едновременно на двете уши. Когато зарастне напълно пиърсинга на едното ухо, тогава може да мислите за следващия. Някой от другите неща, които трябва да избягвате е да държите мобилния си телефон на пробитото ухо или да използвате слушалки, които се поставят директно в ушния канал.

Важно е да запомните, че не трябва да сменяте бижуто най-малко в продължение на три месеца след пробиването. Едва след като пиърсингът е напълно излекуван, можете да променяте своята обеца или барбел, колкото често поискате.