Сред различните видове пиърсинг на ухото, Дейт е най-новото попълнение, което беше въведено през 1992г. Пиърсъра Ерик Дакота, който се смята за пионер на индъстриал пиърсинг казва, че е създал Дейт пиърсинг заедно с един от своите клиенти. От момента на въвеждането му, Дейт е натрупал доста популярност, тъй като повечето хора го смятат за уникален вид пиърсинг на ухото, най-вече заради местоположението му. Дейт се прави на сгъвката на дебелия хрущял, който се намира точно над трагуса и е най-близо до ушния канал. Ще опитаме да ви запознаем как се прави и какви предпазни мерки трябва да предприемете за да се избегнат проблеми.

Процедура

Дейт пиърсинг се счита за сложен вид пиърсинг и затова е от изключителна важност да намерите професионален пиърсър, който има опит със този пиърсинг. Разучете пиърсърите във вашия район и изберете най-добрия. Дейт се смята за сложен, защото не всички уши имат перфектна анатомия за този вид пиърсинг. По друг начин казано, дейт не може да бъде подходящ за определени уши, поради липса на достатъчно пространство.

Дейт пиърсинг се прави с извита игла, като използването на права игла може да направи пиърсинга наистина труден. Преди да ви направят пиърсинга, ще ви почистят внимателно тази област и може да се наложи да ви свалят други обеци или бижута ако имате такива. Следва да си изберете бижу, като обикновенно те са пръстени или извит барбел. Можете да изберете някой от тях вв съостветствие с вашите предпочитания и комфорт, но извития барбел се говори, че е най-добър за лечебния процес. След като всичко това е приключило ще продупчат ухото ви със извита игла и ще поставят обецата, която сте си избрали.

Болка

Като се има предвид, че пиърсинга се извършва на ушния хрущял, няма съмнение, че ще бъде болезнено. Повечето хора, които са си правили Дейт, споделят, че заедно с болката са имали и някакъв дискомфорт след това. Въпреки че, болката и дискомфорта остава само за няколко часа, можете да използвате болкоуспокояващи, които ще облекчат болката до някаква степен.

Рискове

След като сте получили пиърсинга, коефицента на заразяване или отхвърляне мигрира според грижата, която полагате за него. Вие ще трябва да го почиствате редовно със солена вода, за да измиете мръсотията и бактериите.

 

  • Инфекция: Ако не се грижите правилно за пиърсинга, това може да доведе до инфекция. Заразеното ухо почервенява, надува се и изпуска вода. В някой екстремни случаи гной изпълва ухото и най-добрият избор е да се отправите към лекар, преди състоянието ви да се влоши.

  • Травма: Нараняване може да се получи при активно спортуване. Внимавайте да не закачите пиърсинга с дрехите си. Препоръчително е да се избегнат всички тежки дейности за най-малко един месец или до пълното зарастване. Също трябва да се избягва спането на пробитата страна за да се избегне отхвърляне или миграция
  • Раздразнение: Често се получава раздразнение поради използването на силни гелове или спрейове за коса, както и сапуни. Ако имате подобни симптоми, поради същите причини, трябва да промените производителя.
Грижа

Грижите за пиърсинга, които трябва да спазвате по време на лечебния процес е подобна на другите видове пиърсинг на ухото. Трябва да се измие и почисти дейт пиърсинга няколко пъти на ден с вода и антибактериален сапун. След това, почистете пиърсинга чрез поставяне на памучен тампон, накиснат във вода с морска сол за няколко минути. Почистването на ухото и пиърсинга няколко пъти дневно ще гарантира, че мръсотията и бактериите няма да се натрупват близо до ушния канал, което може да доведе до инфекция.

Отделно от тези инструкции, има някой други превантивни мерки, към които трябва да се придържате, за да избегнете всякакъв вид проблеми:

 

  • Спете на противоположната на пиърсинга страна, за да намалите напрежението върху него.
  • Не използвайте слушалки на ухото, където е новият ви пиърсинг. Това може да усложни нещата и да удължи лечебния процес.
  • Не сменяйте бижуто през първите 2-3 седмици най-малко. Изчакайте зарастването на пиърсинга.
  • Винаги преди да докосвате пиърсинга, измивайте ръцете си с антибактериален сапун.

Ако забележите какъвто и да е вид инфекция, едно домашно средство с което можете да опитате, е да се лекувате с малко от чаено дърво или хемамелис. Въпреки това, проверката от професионалист или лекар може да ви помогне да се  отървете от инфекция възможно най-скоро. Независимо, че дейт пиърсинг непременно става основен в модата при младите хора, знанието за процедурата и потенциалните проблеми с които можете да се сблъскате, ще ви помогне да сте напълно подготвени за новия пиърсинг.