Септрил пиърсинг преминава от върха на носа(издигнатата преграда) през предната част на носа. За първи път този вид пиърсинг е бил направен от Торо в Испания който го наричат „Jungle“ пиърсинг, а във Тексас му дават името „Септрил“. Но в крайна сметка „Септрил“ е останало като основно найменование.

Първо се отбелязват местата на дупките на върха на носа и на септума. Вкарва се игра от преградата на носа от горната част и излиза в долната част при върха(септума) на носа. Тъй като иглата преминава през доста от тъканта на носа може да има значителна болка. След това се поставя барбел или друг вид обеца на пробитото място.

Септрил се извършва само след като септума е разширен. След като е направен пиърсингът се използва само бижута с малък диаметър. Това се прави, защото ако се използват дебели бижута, кожата близо до септума(преградата) може да се откъсне. След един месец дебелината на обецата се увеличава. В това се състои процеса на разтягане. След като разтягането е завършен може да се направи септрил.

Грижата за този пиърсинг включва използването на морска сол за просмукване, два пъти дневно.

Много хора бъркат Септрил със пиърсинга на върха на носа. Този вид пиърсинг се среща рядко и е препоръчително да се консултирате с професионалист. Неправилното поставяне може да доведе до усложнения и инфекции.