Facial Piercings

В наши дни, пиърсинга е много популярен сред младежите. Той е една от най-популярните модификации по тялото, като включва създаването на пункция или отваряне на част от тялото за да се носят бижута. Изкуството на боди пиърсинга се практикува от векове за различни цели, като религия духовност, еротика, конформизъм или мода. Пиърсинга се поставя на различни части от тялото включващи уши, нос, устни, език, бузи, вежди, зърна, пъп и дори полови органи. Най-често срещани и най-популярни са пиърсинга на ухото и на носа. Има различни методи за поставяне на бижу по тялото, като страндартно пробиване с игла, пробиване с пистолет и използване на бижута с вътрешна резба. Пиърсинга може да ви даде модерен и привлекателен външен вид, но въпреки това, той може да доведе до редица здравословни проблеми.

Лечение

Днес пиърсинга се практикува по целия свят. Ако планирате да си правите пиърсинг трябва да сте запознати с рисковете, като инфекция, алергична реакция, увреждане на нервите, стоматологични рискове, циреи, белези..

Пиърсингът е процедура, която оставя рана на пробитото място. Времето за лечение на всеки вид пиърсинг е различно. Пиърсинга на ухото обикновенно се лекува в рамките на 3-4 месеца. Места като пъп и език отнемат около 1-2 месеца, а пиърсинга на носа отнема 2-3 месеца за лечение. Ако не се грижите за пиърсинга и пренебрегвате необходимото лечение, периода на оздравяване може да се удължи. Възможно е да се получи възпаление или инфекция на мястото на пиърсинга. Може да има силно кървене по време на процедурата, но този риск може да бъде сведен до минимум, ако се извършва от квалифициран пиърсър.

Инфекции

Инфекцията е биологично явление представляващо взаимодействие между микрооргранизми и в нашия случай човека, при което микроорганзмите проникват в организма на човека адаптират се и се възползват от него като си набавят хранителни вещества и възпроизвеждайки се застрашават неговото здравословно състояние. Инфекциите се разпространяват бързо и мога да бъдат опасни за конкретните части и органи от тялото. Също така могат да представляват опасност за живота.

Инфекции често се появяват докато пиърсинга е нов. Микроорганизми, като гъбички и бактерии се опитват да нахлуят в тялото и са причина за инфекция. Тялото реагира и се опитва да се пребори с инфекцията като я ображда с бели кръвни клетки. Често има подуване и зачервяване.

Причини:
  • Повечето пиърсинг инфекции възникват поради лошата грижа за пиърсинга. Всеки вид пиърсинг има определен период на заздравяване и по време на него е много важно да следвате инструкциите на пиърсъра, за да избегнете заразяване. В началото след пробиването може да забележите подуване и малко кървене, което не се задържа дълго време. Ако не предприемате подходящи грижи е възможно да се заразите от някакъв вид бактериална инфекция, като оттока и кървенето ще продължат да съжествуват.
  • Начинът по който се прави пиърсинга може да доведе до инфекции. Много пиърсъри използват огнестрелния метод за боди пиърсинг. Това е много нехигиеничен метод, защото един и същ инструмент се използва за всички клиенти, което увеличава риска от заразяване с опасни болести като хепатит, ХИВ и др. Уверете се, че оборудването се стерилизира преди употреба.
  • Бижутата използвани за пиърсинга, могат да бъдат причина за инфекция. Обеците носени по време на оздравителния период трябва да бъдат от неръждаема стомана, платина, 14 или 18 каратово злато, титан или ниобий. Ако носите евтини бижута по време на този перод или ако са прекалено стегнати, те могат да предизвикат инфекция.
  • Пиърсинга на езика е малко по-рисков от тези на носа и ушите, защото може да предизвика проблеми в устната кухина и зъбите. Могат да се появят инфекции на венците, разрушаване на зъбите, трудности при хранене и тн. Ако не носите правилно бижуто има шанс да го глътнете.
  • Жените, който си поставят пиърсинг на зърната рискуват да увредят жлезите, които произвеждат мляко.
Симптоми: зачервяване, подуване, образуване на гной, парене, болка.

При наличието на подобни симптоми незабавно се консултирайте с професионалист или лекар, за да нямате сериозни проблеми и усложнения.

Предпазни мерки:
  • Правилнте грижи трябва да бъдат прилагани по време на лечебния процес. Не трябва да позволявате на никой да докосва пиърсинга ви, тъй като риска от бактерии е голям. Винаги преди да докосвате пиърсинга измивайте ръцете си с антибактериален сапун.
  • Не си правете пиърсинг сами или от приятели. Помнете, че при никакви обстоятелства не трябва да извършвате тази процедура у дома. Имайте доверие само на професионалист в специализирано за целта студио, за да предотвратите всякакъв вид усложнения.
  • Избягвайте премахването на бижуто при заразен пиърсинг. Това може да вкара инфекцията вътре в тялото, да стигне до важни органи и да ги зарази. Заразеният пиърсинг на хрущяла, може да се разпространи между слоевете на хрущяла и буквално да го унищожи.
  • Ограничете плуването в реки, езера, океани и морета по време на оздравителния период.

Алергии

Алергията е прекомерна защитна реакция на имунната система обикновено към безвредни субстанции от околната среда, известни като алергени, като тези реакции са придобити, предвидими и краткотрайни. Алергичниите реакции предизвикани от пиърсинг най-често са леки и не са животозастрашаващи. Те се появяват при контакт с алерген и могат да предизвикат сърбеж или обрив.

Някой хора са чувствителни към някой метали и развиват алергични реакции. 14-каратовото злато предизвиква по-голям риск от алергия, тъй като съдържа голямо количество никел. Алергията към никел е много разпространена и може да възникне при всяка възраст. Обикновенно се появяват суха сърбяща кора, зачервяване на кожата придружено с обрив и воднисти мехури. Те могат да бъдат излекувани с помощта на кремове. Пиърсинги направени от неалергични метали, като хирургическа неръждаема стомата, титан или ниобий са за предпочитане. Като цяло рискът от алергия може да бъде намален с помощта на висококачествени бижута.

Предаване на болести

Предаването на опасни болести е най-сериозния риск на пиърсинга. Ако оборудването не е добре стерилизирано, то тогава може да се предадат някой животозастрашаващи болести като хепатит B, хепатит C, тетанус и СПИН. За да се избегне този риск, трябва да ходите при професионални пиърсъри и да бъдете сигурни, че оборудването е стерилизирано.

Увреждане на нервите

Ако пиърсинга не се постави внимателно, той може да увреди нерв и да умъртви околни тъкани. При пиърсинг на устните има шансове за повреждане на зъбния емайл и увреждане на венците.

Въпреки че пиърсинга ви придава изключително модерен вид, опасностите, които могат да се появяват, не трябва да бъдат пренебрегвани по никакви обстоятелства.