Пиърсинг на езика | FBM.bg – Татуировки, Пиърсинг

Пиърсинг на езика

В Майските култури и при Ацтеките има рутуал включващ пиърсинг на езика. Има илюстрации на свещенници които са продупчвали езиците си и са прекарвали груби кабели през дупката, които са били предназначени да пречиняват болка. Доказателства за постоянен пиърсинг на езика не са намерени, за разлика от много други постоянни модификации по тялото.
Пиърсингът на езика има дълга история в религиозните практики. Мезоамериканците също като Ацтеките практикували това, но си правили и много други пиърсинги под „напътствията“ на своята култура. Ислямски факири и Суфи от Близкия изток използвали пиърсинга на езика като предлагане и доказване на транс.

Пиърсингът на езика играе роля във възраждането на пиърсинга на тялото като цяло в съвременното общество. Високото качество на хирургическа стомана използвана при обеците е свързама с появата на този вид пиърсинг през 1980г.
Произхода на пиърсинга на езика е свързан с първото професионално студио за пиърсинг по тялото в САЩ, Gauntlet, което преди това се е намирало в Калифорния. Също и Елейн Ангел, първият човек спечелил сертификат за професионален пиърсър от Джим Уард (Основател на Gauntlet и професионален пиърсър). Също така пиърсинга на езика не е създаден специално за женския или за мъжкия пол.

Процедура:

Пиърсърът първо проверява долната част на езика за големи кръвоносни съдове, понякога с якра светлина и маркира безопасно място за поставяне на пиърсинга. След това езикът се захваща със форцепс(специална щипка) и се пробожда с игра, обикновенно от горе до долу с пиърсинг игла или на обратно с куха игла. Първоначално обецата винаги трябва да бъде значително по дълга, за да се даде възможност за отток, който е често срещан след пиърсинг. В рамките на два дни след получаването на пиърсинга, езика може да се надуе до два пъти първоначалния си размер. Това може да доведе до болка при говорене и хранене, но тя е само временна. Често се препоръчва да се пиът студени напитки и да се смучи натрошен лед, за да помогне за намаляване на отока. Някой хора смятат, че приемането на ибупрофен или други подобни противовъзпалителни медикаменти могат да намалят значително подуването. Не е препоръчително пиенето на алкохол, пушенето и яденето на пикантни храни докато пиърсинга не е най-малко частично излекуван, което като време е около две седмици.

След като подуването спадне, има период на леко дразнене на устната лигавица. Подходящи грижи, като измиване на устата по време на хранене и малко търпение обикновенно ще бъде достатъчно за да се стигне до добро състояние на пиърсинга. След пълното заздравяване на пиърсинга е препоръчително първоначалната дълга обеца да се замени с така по-къса. Може да бъде трудно за неопитен човек да замени наскоро получената обеца с по-къса такава, затова е препоръчително да се потърси помощта на професионалист. Втората обеца е обикновенно от 2мм-4мм по-къса от първоначалната, но най-вече трябва да се вземе предвид индивидуалната анатомия. След замяната на обецата оздравителния период се наблюдава. В случай на отсъствие на дразнене, може да започне процедурата на разтягане.

Поради изключителните лечебни способности на езика, пиърсинга може да се затвори много бързо. Дори и напълно излекувана дупка може да се затвори в рамките на няколко часа. Продължителността на времето за зарастване на дупка варира значително при всеки човек, както и от големината на дупката. Препоръчително е да се избягва пиърсинг на развиващи органи или при хора който не могат да се грижат за пиърсинга си.

Разположение:

Традиционната практика за пиърсинг на езика е в центъра на устата по-протежение на средната линия на езика. Често се поставя на 1.9см от върха на езика. Обецата се поставя така, че да е леко наклонена, така че горнача част на обецата да се наклони леко назад, далеч от зъбите, и към по-високата част на небцето където има повече място в устата.

Рискове:

Според Международното Стоматологично общество(ICA) съществува риск от увреждане на зъбите, но този ефект е минимален и е рядкост сред притежаващите обеца на езика. При изследване е установено, че само 3.2% от хората с този вид пиърсинг имат проблеми със зъбите. Има слабо въздействие върху способността да се говори за първите няколко дни след процедурата, но това е само временно. Проблеми със зъбите и венците могат да бъдат избегнати чрез комбинация от добро разположение и подходящи бижута(обецата трябва да бъде максимално къса, след първоначалното лечение).

Ако пиърсингът е направен неправилно или на неподходящ език, човек може да пострада от увреждане на нервите на езика, невъзможност за преглъщане или в крайни случай затруднения в дишането поради сериозно подуване на езика, парализа на мускулите на езика, изтръпване и инфекция. Друг риск е поглъщането на обецата. Ако пиърсингът се развие, може да се погълне и човека да се задави.

  • Пиенето на АЛКОХОЛ намалява координацията и увеличава риска от захапване на обецата и напукване на зъб. Ако ви се пие изберете нискоалкохолни напитки като бира. Всяка напитка алкохол с повече от 10% алкохол може да навреди на процеса на заздравяване.
  • Пушенето се използва като метод на готвене на храна. Пушеният език е деликатес в някой култури. Дали да пушете по време на заздравителния процес си е ваш избор, но никой не го препоръчва. Трябва да знаете, че пушенето забавя заздравяването, като потиска измунната система и кръвообръщението
  • Аспирация: Имайте предвид, че с пиърсинг на езика аспирацията е риск. Ако топчето от обецата ви попадне в гърлото, то може да се озове в трахеята ви и в белите дробове. Това е спешен медицински случай и ако се случи нещо подобно веднага се обадете на линейка.

Отиди най-горе