ТАТУИРОВКИ | FBM.bg – Татуировки, Пиърсинг

ТАТУИРОВКИ

Татуировката е рисунка върху кожата и се прави като се поставя мастило в слоя под епидермиса на кожата. Татуировките са вид Модификация на тялото и са практика от много векове, разпространена по целия свят. Рисунки по лицето моде да се открият в Северна Африка, Нова Зеландия, Турция, Тайван, Япония. Интересното е, че Великобритания носи името си от татуировките. Буквално думата „британци“ се превежда като хора на дизаина и Пиктите, което означава боядисани хора, обитавали Великобритания.

От 90-те години на XX век татуировките са се превърнали в мода по целия свят и са са били използвани от всякакви хора от всякакви вързасти и икономическо положение. Дори през 2011г фирмата Mattel пусна на пазара татуирана кукла барби, която е доста добре приета в обществото, въпреки че предизвика много недоволства от разгневени родители, които не са съгласни с „разкрепостеното“ Барби. През 2010г. Около 60% от населението на САЩ не са имали никакви татуировки и около 75% от Австралийците под 30 годишна възраст също са били с чисти тела.

Американската академия по дерматология и венерология разграничава 5 типа на татуировки.

Травматични татуировки:

Също така наречени „естествени татуировки“, които са резултат от травми, аматьорски татуировки, професионални татуировки, както чрез традиционни методи и модерни машини за татуировки, козметични татуировки, известен също като „перманентен грим“, както и медицински татуировки .

Травматичните татуировка биха могли да се образуват при миньорите, когато попадне прах върху рани по кожата. Такива татуировки могат да се получат от вещества като барут. По същия начин може да се получи Травматична татуировка когато вещество като асфалт се втрие в раната като резултат от злополука. Такива видове татуировки са много трудни за премахване, тъй като най-често са раззпределени в няколко различни слоеве на кожата и промяната на цвета на кожата е неизбежна в зависимост от местоположението. Друго подобен пример за случайна татуировка е намушкването с молив или химикалка, който оставя графит или мастило под кожага.

tattoo-20Любителски и професионални:

Много татуировки служат и са мярка за социално положение, символ са на религиозна и духовна преданост, за храбост или се използват като сексуални примамки. Чрез тях се дават обещание за любов или се използват като наказание на роби и затворници. При различните култури и на различните места символиката на татуировките е различна. Те са израз на чувствата между хората(роднински или любовни и сексуални връзки).

В днешно време хората се татуират поради козметични, сантиментални, религиозни или магически причини. Друга предпоставка е да изобразят принадлежността си към определени групи или банди. Във Филипините някой племена вярват, че татуировките притежават магически качества и защитават своите носителите. Повечето традиционни татуирания във Филипините са свързани с постиженията на носителя в живота или като статус в племето.

Козметични татуировки:

Татиорвките използвани като форма на козметика включват перманентен грим и укриване на кожни дефекти. Също могат да бъдат използвани за поставянето на постоянен грим като червило. Поради избеляването им може да се наложи да се повторят след известно време.

Медицински татуировки:

Татуировката при диабетици ще покаже на спешния екип, че болният страда от заболяването, в случай че е изпаднал в безсъзнание.

Статии относно татуировките
Галерия с татуировки
  • Анкети

    Каква татуировка искате да си направите?

    View Results

    Loading ... Loading ...

Отиди най-горе