Веднага след като напуснете студиото за татуировки и художника си е свършил работата, трябва да поемете отговорността да се грижите за вашата татуировка. Ако това ви е първата татуировка може да се чувствате малко нервни, но след съветите на татуиста не трябва да имате никакви проблеми. Целта е татуировката да се излекува напълно и да ви хареса крайния резултат, и естествено да си я носите с удоволствие.

Прости правила, които трябва да бъдат следвани:

Вашата нова татуировка отначало ще бъде превързана, когато напуснете студиото. Сле като фолиото е поставено, то трябва да се носи поне 3-4 часа. Превръзката осигурява защита срещу инфекции на наранената повърхност. През това време татуировката се затваря, като наранената повърхност изгражда защитен слой. През тези няколко часа е задължително да не сваляте превръзката. През този период от време наранената кожа отделя малки количества кръв и лимфна течност, които не са полезни за татуировката. Затов след като минат 3-4 часа превръзката се сваля. Преди големият момент на премахване е добре да сте подготвени с топла вода(не гореща), мека кърпа, и най-добре със добър приятел. И най-важното – трябва да бъдете в хигиенична стая.

Внимателно намокрете превръзката с топла вода, тъй като това ще помогне да бъде отстранена по-лесно. След като я премахнете, внимателно измийте участъка на татуировката със хладка сапунена вода, изплакнете и подсушете с мека кърпа, чрез попиване. Не е препоръчително при измиването да се ползват гъби и груби кърпи. Някой татуисти препоръчват да оставите татуировката на въздух няколко минути преди да я намажете с някакъв мехлем.

Грижа за татуировката:

Вашият татуист ще ви е доставил или ще ви е посъветвал за необходимите продукти, необходими за грижата за татуировката ви. Обикновенно ви трябва антибактериален лосион, който трябва да се прилага незабавно.

След измиването и изсъхването на татуировката идва момента на намазването. Поставете тънък слой крема, който ви е препоръчал татуиста. Желателно е мястото да се остави да диша и да не се превърва повече. През първият ден е добре да се маже през 1-2 часа. През следващата седмица са достатъчни 4-5 намазвания, като измиванията се извършват сутрин и вечер. През втората седмица татуировката се маже с вазелин след измиване. В процеса на заздравяване татуировката се покрива с тънка коричка. Не я чоплете! Тя сама ще се изчисти.

Най-вероятно ще бъдете посъветвани да не излагате татуировката на показ в най-горещата част на годината, особено ако живеете в горещ климат. Причината за това е проста, тъй като топлината и интензивната светлина ще ви причинят дискомфорт, могат да причинят силно дразнене и разраняване. Ултравиолетовите лъчи изгарят пигмента на боите и татуировката избледнява. Пазете татуировката си от слънце минимум месец, а най-добре ще е 3 месеца. Солената вода и пясъка не са препоръчителни за вашата татуировка, така че се пазете от морето. В действителност да запазите татуировката от намокряне през първите три-четири дни е от съществено значение.

Забранено е продължителното къпане, стоене под душ, плуването в басейни и морета. Посещението на сауна или солариум също е забранено.

Възобновяване на нормалната хигиена:

Взимането на душ или къпането за първите няколко дни може да бъде малко трудно, като е най-добре да не се мокри татуировката твърде много. Трябва да проверявате вашата татуировка и ако възникне дискомфорт или се появи прекомерно дразнене, желателно е да се консултирате с вашия татуист, или дори да потърсите медицинска помощ. В рамките на три-четири дни ще започнат да се появяват мехури и важното е да не ги надраскате или премахвате. Ако го направите, това може да доведе до отстраняване на мастило и да причинин повече раздразнение. На този етап татуировката ще изглежда мътна. Това се нарича „лукова кожа“ и е напълно нормална част от лечебния процес. Тъй като кожата се връща към нормалното си състояние, татуировката ще стане ясна и ярка.

Бръснене на нова татуировка:

Златното правило е да не се бръсне, докато кожата не е напълно излекувана и сте уверени, че бръснача няма да и навреди. Процедурата на почистване и намазване е същата като за неокосмени области.

След като следвате съветите по горе, това ще гарантира добър краен резултат и ще ви покаже вашето произведение на изкуството в рамките на кратък период от време.