Перманентният грим е козметична техника, която използва татуировките като средство за производство на проекти, които приличат на грим. Такива са повишаване на цветовете на кожата, устните и клепачите. Също се използва за направата на изкуствени вежди, особено при хора, които са ги загубили поради старост или заболяване, като алопеция, химиотерапия или генетично смущение. Козметичните татуировки се използват за прикриване на белези и петна по кожата, както и за възстановяване или подобряване на ареолата на ареолата на гърдата.

Перманентният грим също известен като Козметично татуиране някога е бил използван само в медицината, за да предложи на клиентите възможност за повишаване или възстановяване на външния вид, изгубен или нарушен поради злополука, заболяване или операция. Козметичните татуировки са довели до увеличаване на броя на редовните цени, които се запътват към студията за красота и татуировки в търсене на вечната красота.

Процедура

Точно както всяка друга татуировка, процедурата включва въвеждане на пигмент в дермата, за подобряване на устните, веждите и всяка друга лицева черта. Процедурата е направена за първи път през 1930г. от татуиста Джордж Бърчет. Много жени действително са получили козметични татуировки без тяхно знание. От студиото за красота са им казвали, че ще получат разкрасяване от персонала. Те са инжектирани с растителни бои, които могат да подобрят цвета и тонуса на кожата. Един от най-разпространените съвременни процедури е в зоната около очите, където веждите и очната линия на горния клепач са под постоянна татуировка. За клиенти, които желаят да направят своите съществуващи вежди по плътни и добре очертани се използва брашнеста техника.

Татуиране на устните

Перманентния грим дава на устните форма и възстановява цвета, където естествената пигментация е била загубена. След татуировка на устните няма да имате нужда от моливи за устни, червила и намалява необходимостта от прилагане на редовна козметика за устни. За клиенти, които са претърпяли злополука или са претърпяли челюстна хирургия, може дад се възстанови симетрията в устата. Техниките варират от смесена линия за устните, която изглежда като нормално червило, до напълно оцветени или подчертани устни.

Първоначалната процедура за татуиране на устните ще отнеме около три часа и трябва да вземете със себе си любимия си нюанс на червило, за да помогне на избора ви на цвят на пигмента за татуиране. Прилага се местна упойка, така че няма нужда да се притеснявате от болка. След като дизайна е изготвен по вкус на клиента се преминава към татуирането.

След процедурата устните ви ще бъдат подути и болезнени. На пръв поглед цвета може да ви иглежда шокиращ и суров, въпреки че ще се отпусне. След като устните се обелят цвета ще омекне през следващите няколко седмици и пигмента ще се стабилизира. Тъканта на устните е различна от кожата на други области от тялото. Поради тази причина много от първоначалния цвят ще бъде загубен. Препоръчва се коригиране на всички области, които имат нужда от подобряване на цвета. Общата препоръка е, че за да имате добър цвят на устните е добре на всеки две до три години да се правят леки процедури.

Татуиране на веждите

Перманентния грим на веждите е метод, който в днешно време става широко разпространен. Много хора не разбират тази форма на татуиране или какво точно е полу-перманентен грим. В следващите няколко реда ще се спрем на татуировките на веждите, които стават много популярни за хора на всякаква възраст.

Когато става въпрос за татуиране на вежди, може да има много различни причини за желанието на полу-постоянен грим на веждите. Много жени си скубят веждите неправилно, което може да ги увреди и трайно деформира. Това е причина да ги попълват с молив, което ги прави да изглеждат неестествено. За щастие с татуирането на веждите има начит те да изглеждат естествено без да се притеснявате от зацапване и стичане. Много салони и спа-центрове предлагат постоянен грим поради тази причина и те не се спират само на веждите.

С тези видове процедури можеете да се чувствате красива през цялото време. Можете да плувате, да спортувате, да отидете на плаж и много други дейност, при които бихте си повредили нормалния грим. Татуировката на веждите също ще ви спести време и пари. Моливите за вежди могат да бъдат доста скъпи. Тя също ще ви спести безброи много време, като имате предвид запълването и очертаването на веждите. Сигурно ви отнема много време и нерви за да направите веждите си привлекателни и симетрични. Въпреки това татуировките на веждите не са за всеки. Татуировката, дори и с козметични цели, все пак си остава такава и не трябва да се приема с лека ръка. Ако се прави правилно, обаче, те могат да бъдат добър начин за премахване на подръжката на веждите. Трябва да сте сигурни, че ще намерите квалифициран татуист, който е с богат опит в тази област. Разговаряйки с хората, които са имали извършена подобна процедура би ви било от голяма полза. Те могат също и да ви препоръчат своя татуист ако е добър или да ви помогнат с избора, ако имате някакви колебания.

Премахване

Перманентния грим може да бъде труден за премахване. Общи техники, използвани за това са лазерен пилинг, физическа или химическа оксфоалиация и хирургично отстраняване. Указанията за добавянето на нов пигмент, който противодейства на татуировката и се опитва да подръжава на нормалния цвят на кожата се смята за лош избор от професионалистите. Премахването е много по-болезнено и трудно, отколкото самото татуиране.

Рискове и усложнения

Както и с нормалните татуировки, перманентния грим може да има усложнения, като например алергии към пигменти, образуване на белези, грануломи и келоиди, напукване, белене, мехури и локална инфекция. Използването на нестерилизирани инструменти за татуиране може да зарази пациента със сериозни заболявания като ХИВ и хепатит. Проблеми при премахването също могат да се получат, поради недоволството на пациентите и те могат да бъдат особено трудни за отстраняване на места като клепачите и устните без да оставят трайни последствия.