Да си направиш татуировка е вълнуващо преживяване. Известно е, че татуирането е един от най-добрите начини за себеизразяване. То е станало широко популярно в наши дни и много от вас са ги виждали на различни части на тялото.

Татуировките обаче могат да са рисковани от време на време. Както всяка открита рана те могат да се заразят и инфектират, ако не полагате грижи. Заразените татуировки не са рядкост и първата стъпка е да се уверите, че татуиста е професионалист, работи правилно и хигиената е перфектна. Въпреки това, инфекция може да се развие по-късно. Затова е много важно да следвате инструкциите, които са ви дадени, относно грижата. Важно е да се научите да разпознавате инфекции, затова преди да ви кажем как да се грижите за заразени татуировки, първо ще споделим с вас как да ги разпознавате.

Как да разпознаем инфекция

Разпознаването, вашата татуировка всъщност е заразена или не е първата стъпка от грижите. Татуировката може да бъде червена, подута, кървяща или просто възпалена. Колкото по сложен е дизайна толкова по-големи са шансовете на тези симптоми. Татуировките, които са току-що направени, кожата на мястото обикновенно е червена и раздразнена. Това е нормално.

В случай, че вашата татуировка излъчва зеленикава гной, остава червена в продължение на седмици или е годеща и подута, то тя е разработила сериозна инфекция. Също така, ако можете да забележи някой от следните признаци, има голям шанс, че вашата татуировка е заразена.

 • Повече от минимално подуване
 • Излъчване на топлина от татуировката
 • Нарастване, а не намаляване на зачервяването и дразненето в района
 • Отделяне на гной или жълтеникава/зеленикава течност
 • Мускулни болки
 • Отпадналост

Някой хора може да имат малки червени подутини около прясната татуировка. Това може да е признак на алергична реакция към вида на използвания мехлем и по принцип не е признак на инфекция. Все пак, тези подутини трябва да бъдат наблюдавани, за да се провери. Ако те увеличават размера си трябва да се допитате до татуиста си за друг продукт. Ако все още сте объркани, можете да посетите татуиста си, за да се уверите, дали татуировката е наистина заразена.

Как да се грижите за заразена татуировка?

След като е потвърдено, че вашата татуировка е заразена, следвайте стъпките, за това как да се грижите за нея, споменати по-долу:

 • Грижите за заразена татуировка включват главно запазване на района около нея чист. Първо измийте ръцете си добре. След това, измийте мястото с помощта на антибактериален сапун и топла вода и след това подсушете с чиста и мека кърпа.
 • Поддържането на вашата татуировка суха през цялото време е най-важната част от грижата за заразена татуировка. Не забравяйте, че водата е най-големият враг на вашата татуировка. Не плувайте с инфекция и когато се къпете се опитвайте да запазите суха зоната.
 • Да не се използват сурови или ароматни сапуни, цветни лосиони или петролни продукти над татуировката. Те могат да я раздразнят и да увеличат времето за лечение. Петролните продукти запазват татуировката влажна и топла, което правят мястото идеално за развъждане на бактерии.
 • Грижите също включват подържане на татуировката непокрита за да спре по-нататъшното размножаване на бактерии. Ако искате да я покриете, използвайте стерилна марля и използвайте антибиотичен крем или мехлем. Трябва да сменяте марлята често. Убедете се, че вашата татуировка не е изложена на мръсотия, прах или домашни животни.
 • Нанасяйте слой антибиотичен мехлен върху заразения район, два пъти на ден. Направете така че след почистване на повърхността, я изсушавате правилно. Повтаряйте това всеки ден, докато инфекцията се изчисти.
 • Ако инфекцията продължава и не показва никакви признаци на излекуване в рамките на няколко дни, трябва да се консултирате с вашия лекар. Той ще ви предпиши антибиотици, които трябва да приемате. Дори ако инфекцията изглежда да е изчистена, не трябва да спирате приема им по-рано.

Инфекцията може да бъде резултат от неподходящи методи на татуиране или ако не следвате инструкциите за грижи, предоставени от татуиста ви. Ако не подържате мястото чисто и ограничаването на свеж въздух към зоната, може да доведе до условия, които насърчават развитието на бактерии. Някой от вас може да имат алергични реакции към мастилата. За да се определи точния проблем, трябва да отидете на лекар или дерматолог. Пренебрегването на инструкциите, дадени от татуиста ви, може да допринесе за инфекция. Не трябва да се колебаете да се върнете при него или при лекаря ви, за да определят дали имате инфекция. Не забравяйте, че ако не се лекува инфекцията може да увреди самата татуировка. Инфекциите могат да доведат до животоастрашаващи проблеми, като инфекция на кръвта. Така че, не ги пренебрегвайте!