Един от най-големите въпроси, пред които са изправени почитателите на татуировки днес е избледняването на цветовете. Татуировките са най-красиви в ранните си етапи, поради факта, че цветовете са живи и ярки. Но подобно на много други неща в живота, така и татуировките избледняват с времето. Но когато става дума за много ярки цветове от пурпурно, оранжево, червено, лилаво, жълто, устойчивостта на избледняване е минимална и вашата красива татуировка ще остарее по-бързо отколкото си мислите. Защо се случва това? Нека разберем.

Защо татуировките избледняват с времето?

Най-честата причина за избледняването на татуировките е излагането на ултравиолетови лъчи. Когато ултравиолетовите лъчи на слънцето докосват вашата татуировка, с течение на времето цветовете ще избледняват. Ако искате да си направите татуировка, може би ще искате да изберете място, което ще има минимално излагане на слънце. Освен това, можете да добавите предпазни мерки, като слънцезащитни продукти, когато е изложена на слънце. Тъй като кожата ви се разгражда при удъра на слънчевите лъчи, трябва да се уверите, че влошаването на кожните слоеве е минимално.

Опитът на татуиста също е много важен. Колкото по-малко опит има, толкова по-вероятно е вашата татуировка да избледнее. Опитните художници знаят как се прилага пигмента най-добре и това ще гарантира добро качество, като по-добра устойчивост на избледняване.

Много хора казват, че тяхната татуировка изглежда по-стара отколкото е в действителност. Помислете за цветовете, които искате. Придържайте се към по-тъмните цветове като черно, тъмно синьо, зелено и така нататък. Тезу цветове ще устоят по-добре на изпитанията на времето. С напредване на възрастта, кожата ви също остарява. Грижите за кожата гарантират и грижи за татуировката. Като защитавате вашата кожа, защитавате и татуировката си и по този начин ще забавите максимално процеса на стареене.

 

Не се заблуждавайте – Облеклото не винаги защитава татуировките!

Можете да си мислите, че татуировките са обезопасени от слънцето, защото сте ги скрили под дрехите. Но според Фондацията за рак на кожата, вредните ултравиолетови лъчи могат да проникнат през определени материали, оставяйки кожата ви и вашите татуировки – уязвими. Най-лесно можете да разберете това като приплъзнете тениската си по тялото и въпреки че кожата ви е покрита, усещате парене. Бялата тениска осигурява ултравиолетов защитен фактор (UPF) от 7. Всички сте чували за слънцезащитния фактор (SPF), който класифицира слънцезащитните продукти, а сега има и UPF, който измерва количеството UV радиация, която прониква през тъкани и достига до кожата.

Как да предпазите татуировката си от избледняване?
  • Използвайте слънцезащитни продукти всеки ден в който татуировката ви е изложена на слънце.
  • Хидратирайте кожата си всеки ден. Това означава, че и мъжете трябва да го правят. Веднага след като се къпете, нанасяйте върху кожата си слой от успокояващ лосион, който ще задържи влага в кожата ви. В това време на годината не трябва да допускате кожата ви да е суха, което ще предизвика сърбеж.
  • Когато не показвате татуировките си, запазете вашите татуировки напълно покрити за най-добър цвят. По-тъмни и по-плътни тъкани осигуряват по-добра защита от светлото облекло.
  • Подложете дрехите си на тест: Ако можете да видите през тях, когато ги държите срещу светлината, значи ултравиолетовите лъчи достигат до кожата ви.
  • Пазете кожата си здрава – Хранете се правилно, пийте много вода, за да запазите кожата си еластична и хидратирана. Сухата и лющеща се кожа е непривлекателна.