Това е въпрос, на който не е лесно да се даде отговор, но ще се опитаме да ви обясним. Това е един от най-често срещаните въпроси сред онези, които обмислят да си правят татуировка за първи път. Надяваме се да ви помогнем да се успокоите и да не се тревожите толкова много за болката. Истината е, че тя зависи от множество фактори. Нормално е татуирането да е болезнено. Но малко болки няма да ви убият. Красотата иска жертви и за да я получите трябва да ги изтърпите.

Основно ще зависи от вашият личен праг на болка. Някой хора могат да понасят болката много по-добре от други и затова е невъзможно да се даде точен отговор на този въпрос. Повечето хора го описват като множество надрасквания с игла. Това зависи от сложността на дизайна и дълбочината на линиите, които се използват. Ако линиите са доста дълги, шансовете болката да бъде по-интензивна са по-големи, тъй като иглата прави продупчванията доста по-дълго време. При правенето на линии обикновено се използва тънка игла, но при сенките и оцветяването са необходими няколко различни игли, като всичките са поставени на машинката, най-често подредени в линия. Татуиста използва бързи движения напред-назад за да направи сянка в цветните области.

Ако вашата татуировка е доста малка, в следствие на работата на иглата след известно време ще усетите, че мястото изтръпва и няма да сте в състояние да чувствате голяма болка. Въпреки това, ако сте решили да покривате по-голяма част от вашето тяло, могат да се сменят често местата на които работи татуиста, но няма голямо облекчение от болката. Ако дизайна е особено голям, може да се наложи да се връщате за няколко сесии.

Интензивността на болката също зависи и от местата на които се прави татуировката. На области от тялото, където кожата е по-дебела и има повече мазнини болката не е чак толкова голяма. На места, на които костта е много близо до кожата, болката е по-силна. Също и места като гениталите, ребрата, гръбнака, глезените, пръстите, клепачите и зърната не са от най-комфортните. Друго болезнено място е коремът, поради факта, че той постоянно се движи, заради дишането. Стегнатата и еластичната кожа при младите хора е доста по-търпелива на болка отколкото отпуснатата.
Качеството на оборудването на татуиста също е от значение. За болката има значение и времето за нанасяне на татуировката. Колкото по бавно се прави една татуировка толкова по-слаба е болката.

Ако имате страх от игли и/или кръв, но желаете да си направите татуировка, може би вие сте най-нервни! Всъщност трябва да знаете, че иглите реално не проникват много дълбоко в кожата – само около милиметър. Ако още не сте се успокоили, може би трябва да изберете място от тялото, където няма да виждате работата на татуиста.
Ако се тревожите или страхувате, най-добрият начин да се подготвите за получаване на татуировка е като бъдете добре информиран. Колкото повече знаете относно процеса и болката може да ви помогне в ситуацията. Едва ли ще отстрани болката ви, но ще премахне всякакви неприятни изненади.

Като цяло жените по-лесно понасят болката, отколкото мъжете, но изключения винаги има.